Ce înseamnă TDP? Cum ar trebuie să interpetezi acest termen?

S-ar a se cuveni să te fi întâlnit cu termenul TDP apoi când căutai să îți cumperi un procesor pentru calculator electronic, un laptop nou, sau posibil deslusit o placă terminal. Dacă citești review-uri pe internet, potential ai văzut că unii redactori menționează valorile TDP ca fiind ori bune, ori rele. Ai crezut că TDP înseamnă câtă dinamism electrică este necesară unui procesor sau unei componente hardware similare bazată pe un cip? Dacă vrei să știi ce este TDP-ul și pentru ca ar a se cuveni să îl folosești, citește acest articol de fond:

Ce înseamnă TDP?

Ca să intrăm neocolit în problemă, TDP este un abreviere pentru Thermal Design Power (Putere Design Termic). Dacă ți-ai cumpărat un procesor de calculator electronic (CPU) sau o placă terminal (GPU), s-ar a se cuveni să fi auzit de acest incheiere. Majoritatea calculatoarelor și componentelor de calculator electronic vin cu specificații referitoare la TDP-ul lor. Totuși, deși mulți oameni pun un insemnare de paritate între TDP și consumul de dinamism electrică, acest munca nu este deslusit exact. Din păcate, acest munca se întâmplă pentru că valoarea TDP este exprimată în wați, iar aceștia sunt asociați de către majoritatea oamenilor cu măsurarea consumului de lumina electrica. În existenta, TDP se referă la wați termici, nu la wați electrici și nu este o măsură pentru puterea electrică, ci o specificație pentru sistemul de racire.

Un cooler Wraith Stealth ce răcește un AMD Ryzen 5 3600 cu un TDP de 65 de wați

De mostra, când un producător îți chema că un anume procesor are un TDP de 65 de wați, se referă de descantec la sistemul de răcire de orisicine ai trebuinta ca să-l ții fudul de reavan pentru a funcționa regulat. Cu alte cuvinte, un procesor cu un TDP de 65 de wați are trebuinta de un cooler orisicine să disipeze eficace 65 de wați de căldură.

Vezi mai mult:  Produse ASUS pentru munca la domiciliu și studiu online

TDP-ul îți chema câtă căldură trebuie să disipeze un cooler de pe un cip, apoi când execută activități normale. Nu îți chema câtă căldură este emisă de un cip pentru un procesor de calculator electronic sau un chipset de pe o placă terminal apoi când tinde la capacitatea sa maximă. De mostra, apoi când joci un joc cu cerințe praci dilata, sau un benchmark, verice este practicabil. În invar de situații, trebuie să ai o soluție de răcire orisicine să poată a efectua față la mai multă căldură decât TDP-ul prezentat pentru un procesor, placă terminal, system-on-a-chip, etc.

Cooler ASUS ROG Ryuo 120 AIO utilizat pentru răcirea unui Ryzen 7 3700X cu TDP de 65 de wați

Din faza de vaza al consumului de dinamism al unui procesor, poți să te uiți la TDP pentru a îți a efectua o parere impotriva cât zilnic electric are trebuinta. Știind faptul că TDP se referă la căldură, nu la energia electrică, s-ar a se cuveni să te întrebi de ce spunem așa catva. Atunci când un cip pentru un procesor este prezentat ca având un TDP strans, înseamnă că a da multă căldură. Căldura este un produs secundar subordonat al electricității și acest munca înseamnă că poți să te uiți la căldura disipată de un procesor (TDP-ul lui) pentru a evalua de cât zilnic electric are el trebuinta.

Drept succedare, dacă procesorul sau tablita ta terminal are un TDP strans, potential că va pierde multă dinamism electrică. Vorbind în colectiv, consumul efectiv de zilnic electric al unui cip este, de obisnuinta, mai larg decât TDP-ul său. De mostra, un procesor cu TDP de 65 de wați posibil să consume 90 de wați de zilnic electric.

AMD Ryzen 7 3700X CPU posibil pierde și 100 wați apoi când funcționează la capacitatea maximă

Tot vorbind în colectiv, ar a se cuveni să fii patrunzator la valoarea TDP apoi când cumperi componente de calculator electronic pentru procesoare. Acest munca este util pentru că ai trebuinta și de un cooler nimerit pentru procesorul tău. Pe de altă menire, apoi când cumperi o placă terminal sau un laptop, de mostra, TDP-ul nu este atât de apreciabil deoarece aceste tipuri de produse au inca soluții de răcire adecvate, montate neocolit de către producători.

Vezi mai mult:  Cum creezi un GIF animat folosindu-ţi propriile imagini, cu GIMP

În invatamant, dacă deții sau intenționezi să cumperi o componentă hardware pentru un procesor, verifică-i TDP-ul ca să știi de ce cooler ai trebuinta. Cu cât este mai larg TDP-ul, cu atât mai bun trebuie să fie sistemul său de răcire. Mai indelungat, deslusit dacă poți să-l folosești taman ca o socoteala grosso modo, un TDP mai strans se a da și într-un cheltuire mai larg de zilnic electric.

Pentru ce componente hardware este stabilit TDP-ul?

TDP-ul este o măsurătoare orisicine se aplică pentru cipurile orisicine folosesc lumina electrica. Acest munca înseamnă că vei întâlni detalii impotriva TDP apoi când te uiți la calculatoare, componente de calculatoare și alte dispozitive ce folosesc cipuri.

TDP-ul reprezintă o specificație importantă pentru lucruri pentru procesoare de calculator electronic, plăci terminal, chipset-uri (inclusiv cele de pe plăcile de bază) și SoC (System-on-a-Chip, inclusiv cele de pe smartphone-uri).

Chipset-ul X570 pentru plăcile de bază pentru AMD au un TDP de 11 wați

Este un TDP larg bun sau rău?

Aceasta este o întrebare legitimă, dar răspunsul nu este atât de distinct pe cât ne-am a ravni. Un TDP nu este nici bun nici rău. De ce spunem acesta? Ca să înțelegi, hai să ne uităm la ce înseamnă un TDP larg pentru un procesor de calculator electronic.

Un cip cu un TDP larg înseamnă că acel procesor a da multă căldură. S-ar a se cuveni să te gândești că mai multă căldură înseamnă că e de rău. Nu taman că are trebuinta de o răcire mai eficientă, ci potential înseamnă că îți consumă și mai indelungat zilnic electric. Și din nou s-ar a se cuveni să crezi că mai indelungat cheltuire de zilnic electric înseamnă că e de rău. Totuși, mai multă căldură și cheltuire de dinamism electrică posibil însemna și că acel cip este mai accelerat și oferă performanță mai bună decât alte procesoare cu valori mai micsora ale TDP-ului.

Vezi mai mult:  Cum activezi Java în toate browserele web importante

Un TDP larg nu ar a se cuveni să te oprească din a cumpăra un anume procesor, dacă ceea ce cauți este viteză cât mai larg. Pe de altă menire, dacă te interesează mai indelungat eficiența energetică și nu te deranjează să primești mai puțină performanță, caută catva cu TDP mai mic.

În picler, procesoarele mai noi, plăcile terminal ș.a.m.d., oferă mai multă viteză la TDP-uri mai micsora față de hardware-ul mai batran. Aceasta se întâmplă deoarece tehnologiile mai noi permit producătorilor să folosească tranzistori mai micsora apoi când creează cipuri, iar tranzistorii mai micsora produc mai puțină căldură. Pe concis, cipurile mai noi sunt mai rapide și se încălzesc mai puțin decât generațiile anterioare de cipuri.

Ai și alte întrebări legate de TDP?

Acum ar a se cuveni să înțelegi mai distinct ce înseamnă TDP și de ce este apreciabil. Știi imediat că nu este o măsură pentru energia electrică, ci o măsură pentru căldură și sistemele de răcire necesare cipurilor pentru procesoarele, pentru a a face în condiții normale. Ai și alte întrebări impotriva TDP la orisicine am a se cuveni să îți răspundem? Dacă ai, nu a sovai să ne scrii, în comentariile de mai jos.

Te uiți: Ce înseamnă TDP? Cum ar trebuie să interpetezi acest termen?

Sursă:https://darwin09.org

Categorii: tehnologie

Leave a Reply