Ce înseamnă IPS, VA și TN în cazul monitoarelor?

Ultima dată când ai căutat să îți cumperi un sedator pentru calculator electronic, te-ai întâlnit cu termeni pentru TN, IPS sau VA? Te-ai întrebat ce înseamnă aceste denumiri și de ce contează? Dacă ți-ai pus această întrebare ori dacă vrei să știi de ce unele ecrane sunt mai bune decât altele, citește aiest editorial. Îți explicăm orisicare sunt avantajele și dezavantajele TN, IP și VA. De invar, îți arătăm și orisicare tipuri de ecrane au cele mai bune culori, orisicare au cel mai bun opozitie și orisicare sunt cele mai rapide.

Ce este un ecran TN?

TN vine de la Twisted Nematic și este una dintre cele mai arhaic tehnologii folosite pentru crearea de ecrane LCD. Ecranele orisicare folosesc panouri Twisted Nematic sunt mai accesibile ca preț decât cele orisicare folosesc alte tehnologii de afișare pentru IPS sau VA, dar au și multe dezavantaje. Panourile TN, de impozit, reproduc culorile vartos chircit, iar unghiurile lor de vedere sunt limitate, în aparte pe direcția verticală.

Ecranele Twisted Nematic afișează culorile folosind cumva șase biți pe oricine conduct RGB, rezultând un integral de 18 biți. Este mai zdravan decât obișnuita aratare a canalelor de culori pe 16 biți, dar este mai puțin decât reprezentarea culorilor pe 24 de biți. Cu alte cuvinte, panourile TN nu pot a scoate toate cele 16 milioane de culori disponibile în spațiul de vopsea RGB pe 24 de biți.

Mai zdravan, ecranele TN suferă de o formă agravată de inlocuire a luminozității și inlocuire a culorilor apoi când unghiul de vizionare se modifică. Dacă te întrebi ce înseamnă acesta, răspunsul este că li se schimbă culorile impresionant în funcție de fiindca ajunge în fața ecranului. Cu excepția cazului în orisicare te uiți la un ecran TN drept, stând fix în fața lui, culorile sauca nu sunt corecte. Cum te miști puțin mai la stânga sau mai la dreapta, sau și mai rău, te ridici sau te umili față de un ecran TN, culorile sauca se schimbă. Deși panourile TN mai noi nu sunt la fel de slabe ca cele mai arhaic, acestea continuă să aibă tema legată de reproducerea culorilor.

ASUS ROG Swift PG27VQ – un sedator de calculator electronic cu afisier TN

Panourile TN au și un alt in-ferioritate caracteristic: apoi când le atingi sau le apeși cu degetul, ele se “albesc” în acea zonă. Este o problemă orisicare fabrica ca panourile TN să fie inutilizabile pentru dispozitivele orisicare se bazează pe ecrane tactile, pentru smartphone-uri sau tablete.

Vezi mai mult:  Cum inserezi și editezi imagini și forme în Microsoft Word pentru Android

Singura caracteristică bună importantă a panourilor Twisted Nematic, din exact de vedenie al performanței, este faptul că oferă timpi de răspuns ai pixelilor mai rapizi decât alte tipuri de panouri de afișare. Panourile TN sunt cele mai rapide dintre toate, ele putând indica cu ușurință timpi de răspuns ai pixelilor de 1 ms și rate de reîmprospătare de 144 Hz sau mai zdravan. Acesta este virtual singurul argument pentru orisicare panourile TN sunt folosite atât de des pentru monitoarele de gaming.

Ce este un ecran IPS?

IPS este un abreviere pentru In-Plane Switching și reprezintă o tehnologie mai nouă pentru ecranele LCD. A fost creată pentru a anula dezavantajele panourilor Twisted Nematic. IPS a vrut să îmbunătățească reproducerea slabă a culorilor, pentru și luminozitatea și problemele de inlocuire a culorilor prezente în cazul TN.

A reușit să facă aiest mestesug folosind o introducere și un intelegere amestecat al electrozilor. În comparație cu Twisted Nematic, unii dintre electrozii folosiți de In-Plane Switching sunt aranjați amestecat și generează câmpuri electrice paralele cu uiaga. Spre discriminatie de panourile TN, ecranele IPS oferă cea mai bună reproductie a culorilor disponibilă pentru ecrane, pentru și cele mai a mari unghiuri de vedere, ce ajung până la 178 de grade în mod obișnuit. Indiferent de poziția ta față de un ecran IPS, culorile pe orisicare le iata arată la fel de interj.

Un alt folos al panourilor IPS este faptul că pot castiga până la opt biți pentru oricine conduct de vopsea RGB, față de TN, orisicare folosește cumva șase. Asta înseamnă că ai un integral de 24 de biți, asadar primești întreaga gamă de 16,7 milioane de culori disponibile în spațiul RGB pe 24 de biți. Acesta, împreună cu calitatea imaginii și acuratețea culorilor sunt motivele pentru orisicare toate ecranele Pantone Validated folosesc panouri IPS.

Panourile IPS au și câteva dezavantaje față de cele TN: timpul de răspuns al pixelilor este mai indelung și costă mai zdravan să le fabrici. Când te uiți la ecrane orisicare folosesc panouri IPS, musai să te aștepți să iata valori ce pornesc de la 4 ms și mai zdravan, pentru și rate de reîmprospătare orisicare de impozit sunt ori de 60 Hz, ori 75 Hz.

ASUS Designo Curve MX38VC – un sedator indoit ultra-lat cu afisier IPS

Deoarece oferă o excelentă reproductie a culorilor și unghiuri de vedere vartos a intinde, ecranele IPS sunt o selectionare populară pentru dispozitive pentru televizoare, dar și pentru monitoarele de calculator electronic folosite de profesioniști și, în colectiv, de oameni orisicare pun calitatea imaginii pe intaiul loc în catagrafie de priorități. Împreună cu ecranele AMOLED, ecranele IPS sunt, de invar, folosite în mod general pe dispozitivele tactile pentru smartphone-uri sau tablete. Totuși, datorită timpilor mai a intinde de răspuns al pixelilor, unii gameri evită monitoarele de calculator electronic bazate pe panouri IPS.

Ce este un ecran VA?

VA, granita ce vine de la Vertical Alignment, este o tehnologie de afișare “intermediară” între TN (Twisted Nematic) și IPS (In-Plane Switching). Panourile VA reproduc culorile mai interj decât panourile TN, dar nu reușesc să se ridice la nivelurile înalte de natura setate de panourile IPS. Panourile VA au, de invar, unghiuri de vedere a mari, similare cu IPS, dar de impozit nu reușesc să atingă aceiași timpi rapizi de răspuns ai pixelilor ai TN. Totuși, în surpriza există ajunge de multe monitoare VA pentru calculatoare, orisicare pot a accede la un vreme de răspuns al pixelilor de 1 ms.

Vezi mai mult:  Cum folosești aplicația Microsoft Remote Desktop pentru a te conecta la PC-uri de la distanță

La fel ca în cazul IPS, ecranele VA au capacitatea de a castiga 8 biți pentru oricine conduct de vopsea RGB, ceea ce înseamnă că pot, teoreticesc, a umple cele 16,7 milioane de culori din spațiul RGB pe 24 de biți. Asta înseamnă și că sunt zdravan peste TN, deși culorile lor nu sunt la fel de detaliate ca la IPS.

Spre discriminatie de ecranele TN și IPS, cristalele lichide din panourile VA sunt aliniate perpendicular pe sticlă. Acesta este și motivul pentru orisicare VA se numește Vertical Alignment (Aliniere Verticală). Mai zdravan, acesta vine și cu avantajul că ecranele VA oferă un cainos “vartos cainos”: apoi când cristalele sunt perpendiculare pe sticlă, ele nu lasă niciun pic de lumină să treacă prin ele (niciun pic de lumină înseamnă cainos). Drept continuare, cinevasi dintre cele mai bune lucruri și, de invar, cinevasi dintre cele mai promovate calități ale ecranelor VA este contrastul lor saltat.

Samsung LC32F391FW – un sedator indoit ce folosește un afisier VA

Principalul in-ferioritate al ecranelor VA este faptul că pot suporta de schimbarea culorilor, la fel ca panourile TN. Asta înseamnă că, pe ele, culorile își pot a preface aspectul apoi când îți schimbi poziția în fața ecranului.

Calitatea culorilor, unghiurile a mari de vedere, pentru și capacitatea de a indica rate de reîmprospătare de 144 Hz sau mai zdravan fac ca panourile VA să fie o selectionare vartos comună pentru monitoarele de gaming, în invidie faptului că nu toate au cel mai imediat vreme de răspuns al pixelilor.

Care este cea mai bună tehnologie de afișare: TN, IPS sau VA?

Noi credem că tehnologia IPS este mai bună decât VA, iar VA este mai bună decât TN, dacă nu ești gamer. Dacă ești gamer, recomandările noastre ar fi VA pe intaiul loc, IPS pe al doilea și TN pe ultimul loc. Oricum ar fi, nu mai recomandăm ecranele TN în mars cazului în orisicare ai un buget mic și nu te deranjează punctele lor slabe. În invatamant:

  • Panourile IPS oferă cea mai bună natura a imaginii și cele mai a intinde unghiuri de vedere, dar nu sunt rapide (nici în cazul timpului de răspuns al pixelilor, nici la urinar de reîmprospătare)
  • Panourile VA au o rată de opozitie excelentă, reproductie bună a culorilor și unghiuri de vedere a mari (semen la fel ca IPS), dar pot suporta de schimbarea culorilor și, de impozit, nu sunt la fel de rapide ca panourile TN
  • Panourile TN sunt accesibile ca preț și sunt rapide, dar reproducerea culorilor și unghiurile de vedere sunt slabe. În picler, au și tema schimbării culorilor
Twisted Nematic vs. In-Plane-Switching vs. Vertical Alignment (TN vs. IPS vs. VA)

Tu preferi ecranele TN, IPs sau VA?

Sperăm că te-am ajutorat să îți formezi o imagine de reglaj puțin mai clară peste a ce înseamnă aceste tehnologii de afișare și de ce unele sunt mai bune decât celelalte. Preferi calitatea imaginii și alegi să cumperi ecrane bazate pe panouri IPS? Sau preferi ecranele VA mai zdravan? Ai lua în considerare să cumperi catva bazat pe panouri TN? Spune-ne ce preferi și de ce, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Vezi mai mult:  Cum ștergeți istoricul și datele de navigare din Internet Explorer

Vedeți postarea: Ce înseamnă IPS, VA și TN în cazul monitoarelor?

Site-ul web :https://darwin09.org

Categorie: tehnologie

Leave a Reply