Ce este o cartelă SIM și ce face ea?

În mars cazului în oricine nu ai avere niciodată un telefon sau un smartphone, este nesigur să nu fi auzit de cartelele SIM. Fără ele nu îți poți castiga telefonul pentru a bate oameni sau pentru a le expedia mesaje izvod. S-ar a se cuveni să știi aiest munca, dar știi ce este un stol SIM și de ce ai lipsa de cineva? Ai neclarități dupa motivele pentru oricine sunt folosite cartelele SIM sau privitor la informațiile ce pot fi stocate pe o cartelă SIM? Dacă vrei să afli răspunsurile la aceste întrebări și mai vartos, citește aiest editorial:

Ce este o cartelă SIM?

SIM este un abreviere pentru Subscriber Identity Module sau Subscriber Identification module (Modul Identitate Abonat sau Modul Identificare Abonat). Cartelele SIM sunt niște carduri umili și plate ce conțin circuite integrate utilizate de către companiile de telefonie pentru a te recunoaste și legaliza în rețelele lor. Cu alte cuvinte, cartelele SIM sunt acele obiecte umili ce permit operatorilor mobili să știe oricine este numărul tău de telefon și ce subscriere de viers și date plătești.

O cartelă nano-SIM utilizată într-un smartphone cu Android

Există două tipuri majore de rețele mobile: GSM și CDMA. GSM vine de la Global System for Mobile (Sistem Global pentru Mobile), iar telefoanele oricine îl folosesc au lipsa întotdeauna de o cartelă SIM. Telefoanele CDMA, pe de altă latura, nu aveau lipsa de o cartelă SIM în disparut (singurul chirurg din România oricine a avere aiest oranduire a fost Zapp), dar noile telefoane CDMA au și ele lipsa de așa oarecare.

La ce este folosită cartela SIM? Ce face o cartelă SIM?

Cartelele SIM stochează informații esențiale utilizate de operatorii mobili pentru a te recunoaste și a îți a se cuveni legaliza telefonul în rețelele lor. Probabil că cele mai importante date de pe o cartelă SIM sunt:

  • Mobile Country Code (MCC) și Mobile Network Code (MNC) – coduri unice de intrare ce informează rețelele mobile la oricine telefonul tău se conectează cărei țări aparține cartela ta SIM (și abonamentul tău).
  • Mobile Subscriber Identification Number (MSIN) – un cod uzitat de companiile de telefonie pentru a îți recunoaste telefonul și a-i a se cuveni a se intovarasi abonamentul și numărul tău de telefon.
  • Authentication Key – o insusire pe 128 de biți alocată cartelei tale SIM de către operatorul tău cauza, folosită pentru a îți da intrare la rețeaua mobilă. Această acordor este stocată atât pe cartela SIM cât și în principiu de date a companiei de telefonie.
O cartelă SIM și suportul său dintr-un telefon

În picler, majoritatea cartelelor SIM pot fi utilizate și pentru a depozita unele date personale pentru:

  • Contacte (Agendă telefonică): Majoritatea cartelelor SIM pot depozita un deosebit număr de contacte. Pe cartelele SIM noi, margine este de narav de 250 de contacte.
  • Mesaje SMS (Mesaje izvod): Cartelele SIM pot depozita și mesajele SMS pe oricine le primești. Totuși, numărul de mesaje pe oricine le pot scoate este vartos mai mic decât cel de contacte. În unanim, cartelele SIM pot scoate circa 32 de mesaje SMS.
Vezi mai mult:  Review ASUS VivoMini UN65U - Un calculator mic, cu o inimă mare

Pe aceeași notă, numărul de intrări din ordine de zi telefonică și de mesaje SMS de pe un stol SIM pot fi diferite în funcție de cât spațiu de depozitare (memorator) are. Capacitatea de depozitare disponibilă pe o cartelă SIM variază în funcție de ce a raspicat operatorul cauza oricine ți-a dat-o. În majoritatea cazurilor, cartelele SIM au o memorator de până la 128 de kilobytes. Ceea ce ne domni la următoarea întrebare:

Cartelele SIM sunt carduri de memorator?

Nu și Da. Un stol SIM este un pseudo-card de memorator, deoarece are memorator în ea. Totuși, după cum știm adineauri, acea memorator este folosită pentru a depozita un număr delimitat de contacte în ordine de zi telefonică și de mesaje SMS. Memoria de pe un stol SIM nu pesemne fi folosită pentru a scoate fotografii, clipuri terminal, muzică, documente sau alte tipuri de fișiere. Așa că, deși ai a se cuveni arata că o cartelă SIM este tehnic un stol de memorator, în veritate nu o poți castiga ca un stol de memorator ceremonial pentru un stol SD.

Care sunt diferitele tipuri de carduri SIM?

Toate cartelele SIM fac același munca și au același tip de cipuri (circuite integrate) pe ele. Totuși, cartelele SIM pot a poseda formate și dimensiuni diferite, potrivite diverselor tipuri de sloturi SIM de pe telefoane. Acestea sunt formatele de carduri SIM utilizate în mod obișnuit, în surpriza:

Formate cartele SIM (Sursa: Wikipedia)
  • SIM (mărime standard de stat) a fost introdus în 1991 și are o distanta de 85,6 mm, o lățime de 53,98 mm și o mito-canie de 0,76 mm.
  • Mini-SIM a apărut pentru panglica dată în 1996 – dimensiunile sauca sunt de 25 mm × 15 mm × 0,76 mm.
  • Micro-SIM a fost lansat în 2003 și are 15 mm distanta, 12 mm lățime și 0,76 mm mito-canie.
  • Nano-SIM a fost lansat în 2012 și este adineauri cel mai mediocru tip de cartelă SIM. Acest munca se datorează în central producătorilor de smartphone-uri oricine preferă dimensiunile sauca reduse, ce nu ocupă vartos spațiu în smartphone-urile inca pline de circuite integrate, camere etc. Cartelele nano-SIM au o distanta de 12,3 mm, o lățime de 8,8 mm și o mito-canie de 0,67 mm.
  • eSIM este un tip de cartelă SIM deosebit, poreclit Embedded-SIM, ce a fost lansat în 2010. eSIM-urile sunt lipite nemijlocit în interiorul telefoanelor, așa că nu poți să le scoți și să le mulți în alte telefoane. Există tocmai câteva asemenea de smartphone-uri oricine să suporte cartele eSIM, de narav fiind dispozitive premium de la Google (Pixel 4 și 4XL), Apple (iPhone 11, iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, iPhone XS, XS Max, iPhone XR), Samsung (Galaxy Fold, S20, S20+, S20 Ultra, Z Flip).
Tipuri de cartele SIM: mărime standard de stat, mini-SIM, micro-SIM, nano-SIM

Poate un telefon să funcționeze fără o cartelă SIM?

O întrebare legitimă: Poți să folosești un telefon dacă nu are stol SIM? Răspunsul este și da și nu. Dacă telefonul tău funcționează pe o rețea CDMA, cum este cazul în rețelele Sprint sau Verizon din Statele Unite, apoi da, poți să-ți folosești telefonul fără cartela SIM. Totuși, exact și pe acele rețele, ai lipsa de cardul SIM dacă vrei să te conectezi la 4G LTE, deoarece aiest standard de stat necesită utilizarea cartelelor SIM. Dacă operatorul tău cauza folosește rețele GSM (toate rețele din România fac aiest munca), apoi răspunsul este nu din debut, deoarece în GSM este obligatorie prezența cartelelor SIM.

Vezi mai mult:  Cum creezi variabile de mediu pentru utilizator și sistem în Windows 10

În cazul în oricine te întrebi dacă îți poți castiga telefonul sau smartphone-ul pentru alte lucruri pe oricine le pesemne face în afară de apeluri telefonice sau mesaje izvod, răspunsul este da. Îți poți castiga telefonul pentru a te executa sau a suci aplicații pe el și fără să aibă o cartelă SIM.

Ce se întâmplă dacă scoți cartela SIM și o pui în alt telefon?

Când îți scoți cardul SIM din telefon, aiesta nu se mai pesemne conecta la rețeaua ta mobilă. Cu alte cuvinte, nu mai poți să primești sau să faci apeluri telefonice de pe el, nici să trimiți sau să primești mesaje SMS. Când introduci cartela SIM în alt telefon, acel telefon folosește cartela SIM pentru a se înregistra în rețeaua operatorului tău cauza. Apoi, poți castiga noul telefon pentru apeluri și mesaje. De astfel, dacă ai contacte sau mesaje SMS salvate pe cartela SIM, ele devin disponibile pe noul telefon. În același rodul-pamantului, ele nu mai sunt accesibile pe cel arhaic.

Ce este memorabil de reținut dupa mutarea cartelelor SIM între telefoane este că noul telefon în oricine introduci SIM-ul musai să fie despresurat. Unii operatori mobili vând telefoane și smartphone-uri oricine sunt blocate în rețelele lor. În aiest caz, cartela ta SIM s-ar a se cuveni să nu funcționeze în noul telefon până când nu îl deblochezi. Pentru a a degaja un telefon/smartphone, va a se cadea virtual să contactezi compania de telefonie oricine ți l-a vândut, iar procedura de eliberare s-ar a se cuveni să te coste niște bani.

Poți castiga două cartele SIM în același telefon?

Vezi mai mult:  Cum personalizezi feed-ul Google Discover pe smartphone-ul tău cu Android

Da, multe smartphone-uri și exact și multe telefoane clasice pot castiga două cartele SIM în același rodul-pamantului. Aceste dispozitive se numesc telefoane Dual SIM și ele pot a intrebuinta una sau ambele cartele SIM pe oricine le-ai introdus în ele pentru a iniția sau a a vedea apeluri. Dacă vrei explicații mai detaliate dupa ce este și cum funcționează Dual SIM, citește Dual SIM: Ce este? Ce înseamnă Dual SIM? Cum funcționează Dual SIM?.

Ai și alte întrebări legate de cartelele SIM și ce fac ele?

Sperăm că am reușit să îți oferim răspunsuri clare la întrebările tale dupa cartelele SIM. Mai este și altceva ce ai a pretinde să știi dupa cartelele SIM? Dacă răspunsul tău este da, sau dacă ai oarecare de adăugat la articolul nostru, desena un talc în secțiunea de mai jos și spune-ne.

Te uiți: Ce este o cartelă SIM și ce face ea?

Sursă:https://darwin09.org

Categorii: tehnologie

Leave a Reply