Ce este 5G și ce beneficii oferă? Ce telefoane 5G sunt disponibile?

Toți producătorii de telefoane și operatorii de telefonie mobilă se laudă cu 5G și beneficiile rarunchi. Vedem din ce în ce mai multe reclame contra cât de grozavă este “tehnologia 5G”. Oare de ce se întâmplă acesta? Până și antivaxerii au obsesii legate de 5G, nu numai guvernele ori producătorii de smartphone-uri. Hai să vedem în iest punct ce este 5G, ce înseamnă 5G și ce beneficii oferă:

Ce este 5G? Ce înseamnă 5G?

5G nu vine de la 5 GHz, 5 Gigabiți ori 5 cipuri cu cine suntem injectați. 🙂 Lăsând nazdravanie la o judecie, 5G înseamnă numai a cincea generație de telecomunicații mobile, la fel cum 4G a fost a patra generație, 3G a treia generație ș.a.m.d.

5G nu este o anumită tehnologie implementată într-un fel prieteneste concret, ci o colecție de tehnologii de telecomunicații cine, împreună, oferă o rețea 5G. Tehnologiile principale cine compun o infrastructură 5G sunt:

  • Undele milimetrice (Millimeter waves) – frecvențele sau undele radiodifuziune prin cine comunică dispozitivele dintr-o rețea. În cazul unei rețele 5G acestea sunt într-un număr departe mai amplu decât în cazul rețelelor 4G, dar sunt mai ușor absorbite de ziduri, clădiri ori fenomene meteorologic bunaoara ploaia ori ninsoarea.
  • Rețele cu celulele micsora (Small cells) – relee conectate între ele, cine transmit undele radiodifuziune folosite pentru conexiunile 5G. În zonele urbane, pentru rețelele 5G este epilepsie de o masa specifica mai amplu a releelor folosite pentru transmisia de date.
  • Massive MIMO – o ajustare a tehnologiei MIMO folosită pentru rețelele Wi-Fi bunaoara cea emisă de routerul tău de acasă, cine ingadui unui număr departe mai suflecat de dispozitive să trimită și să primească date de la un releu 5G.
  • Beamforming – o altă tehologie împrumutată din lumea rețelelor wireless, cine le ingadui releelor 5G să direcționeze mai clar fluxurile de date către dispozitivele conectate la rețea. Această tehnologie limitează interferența între rețele și undele radiodifuziune dintr-o anumită zonă.
  • Duplex implinit (Full Duplex) – le ingadui antenelor de pe un releu 5G să transmită și să primească date odata, pe aceeași frecvență, în loc să alterneze între cele două.
Vezi mai mult:  Securitate pentru toți - Recenzie BullGuard Premium Protection

Rețelele 5G vor să interconecteze și mai multe dispozitive

Așa cum iata, unele dintre tehnologiile folosite de rețelele 5G sunt împrumutate din lumea rețelelor Wi-Fi și adaptate rețelelor mobile. De aoace și confuzia unor utilizatori cum că 5G ar fi cam același lucrare cu standardul Wi-Fi 5 sau cu frecvențele Wi-Fi de 5GHz. Găsești mai multe explicații contra standardele wireless, aoace: Ce este Wi-Fi 6, Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4?

Dacă vrei mai multe informații contra rețelele mobile 5G, îți recomandăm să iata iest videoclip indeplinit de IEEE Spectrum – cea mai amplu publicație dedicată ingineriei și științelor aplicate:

Cine a imaginar 5G?

“Standardul” 5G nu a fost imaginar de o anturaj adica, ci este rezultatul colaborării dintre mai multe companii sub cortel 3rd Generation Partnership Project (3GPP) – un consorțiu cine se ocupă cu dezvoltarea de standarde și protocoale de telecomunicații. Acesta contine organizații din SUA, Europa, Japonia, China, India și Coreea de Sud.

De ce să-mi pese de 5G? Ce avantaje oferă rețelele 5G?

Deocamdată, avantajele rețelelor 5G sunt mai departe teoretice decât practice. Asta deoarece va a rezista mulți ani până operatorii de telefonie mobilă vor fauri o infrastructură 5G completă în țările inde operează. În următorii ani, vom capata mai departe rețele 4G mixate cu capabilități 5G și numai în anumite zone urbane, vom capata rețele 5G aproximativ implinit implementate. De oglinda, Uniunea Europeană planifică să aibă imbracare 5G neîntreruptă în toate zonele urbane majore și pe toate rutele principale de transmisiune European până în 2025. Mai multe detalii contra acesta în Europe’s 5G Action Plan (Planul de acțiune al Europei pentru 5G). De asemanator, departamentul de comerț al Statelor Unite declară în planul lor de introducere că 5G va a iesi un agent magistral al prosperității și securității în secolul 21 și va confectiona obiectul unor investiții strategice.

Vezi mai mult:  5 Locații de unde poți descărca teme gratuite de Windows

Viteze mai dilata de inmanare a datelor

Principalul atu pentru toți utilizatorii de rețele 5G este repeziciune sporită. Într-o rețea 4G tipică, repeziciune mijlocie la cota universal este de 25 Mbps. În zonele urbane cu infrastructură 4G LTE tare bună, repeziciune mijlocie crește până undevasi în intervalul 200-500 Mbps. Cu 5G, ne putem beneficia de viteze cine încep la 1 Gbps și pot a sosi la 10 Gbps. Aceste viteze sunt demne de conexiuni la internet prin fibră optică și ar ilustra o adevărată revoluție. Imaginează-ți cum ar fi să vizionezi pe telefon ori pe tabletă un cinematograf pe Netflix la rezoluție 4K, cu o viteză similară cu cea pe cine o ai pe SmartTV-ul de acasă, conectat la internet prin cablu, pe o relatie de 1 Gigabit de la Digi.

Latența departe scăzută

Se estimează că rețelele 5G vor a plati, în mijlocie, o latență între 10 ms și 1 ms – o îmbunătățire semnificativă față de cele 50 ms oferite de rețelele 4G. Latența tare redusă va ilustra un atu vajnic pentru multe scenarii de consumare specializate, cum ar fi telemedicina (realizarea de proceduri medicale de la distanță, prin intermediul roboților controlați de oameni), conexiunile mobile între mașinile cine se conduc singure, dispozitivele de tip IoT (Internet of Things) din mediile industriale și multe altele.

Latența scăzută va fi un castig fundamental și pentru gamerii cine se joacă departe online. Ce zici dacă te joci Fortnite fără lag, de pe telefon, în sezon ce te duci cu autobuzul la capacitate?

Pentru a confectiona lucrurile și mai amuzante, există păreri cine spun că serviciile de pariuri în sezon aievea vor a se folosi de o adevărată detonatie datorită tehnologiei 5G și latenței scăzute a acesteia. Eu mă gândesc inclusiv la persoanele cine joacă la bursă și pot răspunde și mai imediat schimbărilor cine sacagiu în sezon aievea. Dar tu?

Mai multe dispozitive conectate la internet

În orice an, avem din ce în ce mai multe dispozitive cine necesită o relatie la internet. Asta înseamnă că rețelele 4G existente devin din ce în ce mai aglomerate și mai lente. 5G ingadui o adevărată detonatie a numărului de terminale ce pot fi conectate la o rețea: de până la 100 de ori mai multe decât în cazul rețelelor 4G.

Vezi mai mult:  Review Razer Huntsman v2 Analog: Cea mai bună tastatură optică Razer pentru gaming

Mai puțină impetuozitate consumată de dispozitivele conectate la rețea

Rețelele 5G sunt departe mai eficiente decât cele 4G și le permit telefoanelor și celorlalte dispozitive cine se conectează să consume mai puțin curs pentru transmisia de date. Asta se va manifesta în mod drept într-o autonomism crescută pentru utilizatori, mai select dacă au un iPhone cu o baterie cu putere scăzută. 🙂

Costă departe un telefon cu 5G?

Cele mai impoporare dispozitive 5G de pe piața tehnologiei sunt smartphone-urile. Dacă, la început, suportul pentru 5G era oferit numai pe dispozitivele scumpe, de tip flagship, adineauri avem din ce în ce mai multe smartphone-uri 5G cu prețuri accesibile. Un oglinda este realme 8 5G – cine costă în jur de 1000 lei – un preț pe cine mulți și-l pot ingadui.

Cutia în cine vine realme 8 5G

Pe lângă prețul bun, forma 5G a realme 8 arată prieteneste și oferă hardware mai performant decât forma 4G a aceluiași prototip – o tendință des întâlnită când vine afirmatie de modelele 5G, deoarece acestea necesită procesoare și cipuri mai noi decât modelele 4G.

realme 8 5G – un telefon priceput cu 5G

Dacă vrei să afli mai multe contra telefoanele 5G de pe piață, ce modele sunt disponibile și ce specificații au, iata lista de bucate binisor actualizată a celor de la GSMArena: 5G Phone Finder.

Ce părere ai contra 5G?

Acum știi bazele contra rețelele 5G și ce aduc nou în lumea telefoniei mobile și nu abia. La finalul acestui punct, spune-ne părerea ta. Cum crezi că va ajunge implementarea rețelelor 5G în România? Vrei să-ți cumperi un telefon 5G? De asemanator, dacă ești într-o politie cu imbracare 5G, spune-ne contra experiența ta cu rețeaua 5G. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Te uiți: Ce este 5G și ce beneficii oferă? Ce telefoane 5G sunt disponibile?

Sursă:https://darwin09.org

Categorii: tehnologie

Leave a Reply