Atrofia vaginală – cauze, simptome, diagnostic și tratament

Atrofia vaginală, cunoscută și sub numele de vaginită atrofică, reprezintă o problemă ce afectează în deosebit femeile aflate la menopauză, dar și pe cele oricine suferă de o lipsă de estrogen în organ. Atrofia vaginală afectează pielita vaginală și are ca efecte subțierea țesuturilor vaginale și reducerea elasticității normale a pereților vaginali.

Se consideră că circumscriptie jumătate dintre femeile aflate la menopauză la standing universal suferă de această afecțiune, în vreme ce în România cifrele indică un procentaj de 40%, explicit dacă rapoartele medicale arată că imediat 25% dintre femeile afectate ajung în cabinetul medic pentru investigații și pentru a căuta o soluție la această problemă.

Atrofia vaginala - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Numărul mic de femei ce au curajul să confrunte neacoperit această boală este cauzat în intaiul rând de sentimentul de rușine și stânjeneală oricine pierde sila pe ele și le împiedică să vorbească neacoperit cu medicul obstetrician asupra această problemă.

Cauze

Principala cauză a atrofiei vaginale este reprezentată de scăderea cantității de estrogen din organ, lucrare oricine se întâmplă fire în corpul unei femei o dată cu înaintarea în vârstă și, respectiv, cu intrarea în spatiu de menopauză.

Estrogenul este praci apreciabil pentru organismul muieresc, iar trebuinta unor cantități suficiente provoacă, dintre altele, subțierea mucoasei vaginale, la nivelul căreia se dezvoltă în concomitent și o uscăciune ce a executa pielita să devină mai fragilă, mai puțin elastică și mai predispusă infecțiilor.

Ce dinadins cauzează scăderea nivelului de estrogen?

Acest efect fotoconductiv samite fi cauzat de mai mulți factori, dintre oricine cei mai frecvenți sunt:

 • Menopauza;
 • Perioada de perimenopauză;
 • Alăptarea;
 • Îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare;
 • Chimioterapia anticancer;
 • Radioterapie pelvină pentru neoplasm;
 • Tratamente hormonale pentru cancerul mamelar.

Alte cauze și factori de primejdie

La dezvoltarea atrofiei vaginale pot contribui mai mulți factori, explicit dacă aceștia nu sunt oblu legați de apariția acestei afecțiuni. Vorbim aoace, în nodal, de diferite infecții pisatura, de stres, de tratamente medicale efectuate necorespunzător sau de o toaletă intimă precară.

De invar, studiile au arătat că femeile oricine nu au născut niciodată pe poteca vaginală prezintă un primejdie extins de a a trai degenerare vaginală. Nu în ultimul rând, femeile oricine fumează periodic sunt și ele predispuse la această boală deoarece tutunul creează probleme de circulație a sângelui, ceea ce amagi la deprivarea de oxigen a țesuturilor (inclusiv a țesuturilor vaginale). Mai greu decât atât, este verificat științific că fumatul încetinește dezvoltarea estrogenilor ce corabier fire în organ și samite prilej explicit și perioade de menopauză timpuriu în anumite cazuri.

Simptome

Urmărește cu atenție simptomele prin oricine curge corpul tău pentru a recunoaște la vreme semnalele de alarmă pe oricine cesta ți le-ar a se cuveni a spune. Poți recunoaște a seca vaginală după următoarele tatuaj:

 • Arsuri vaginale;
 • Senzație de uscăciune vaginală;
 • Arsuri în timpul urinării;
 • Sângerări ușoare după contactele sexuale;
 • Dureri și inconfort concret în timpul contactelor sexuale;
 • Diferite secreții vaginale apoase;
 • Nevoie urgentă de pisatura;
 • Apariția frecventă a infecțiilor pisatura;
 • Scurtare și îngustarea a canalului vaginal.

Deși vizitele la medicul obstetrician se recomandă a se a infaptui la intervale regulate, nu a se ingaima să-ți faci o planificare rapid ce observi simptomele de mai sus.

Diagnostic

Diagnosticul atrofiei vaginale nu este praci intortocheat de determinat, iar medicul obstetrician are la dispoziție mai multe metode prin oricine se samite a adeveri că a indura într-adevăr de degenerare vaginală și nu de alte zacea ce pot a se prosti regiune genitală feminină.

Iată câteva soluții de diagnosticare:

Testul Papanicolau este praci eficace pentru depistarea problemelor vaginale și se recomandă a fi efectuat cel puțin o dată pe an. Examenul constă în colectarea unei probe de celule cervicale pentru studierea la microscop.

Testul plosca constă în colectarea și a cerceta în laborator a urinei, dar se efectuează imediat în cazul în oricine femeile experimentează și simptome pisatura.

Examinarea pelvină se a executa de regulă la rata de asigurare vizită medicală deoarece doctorul samite să cerceteze amănunțit organele pelvine și organele genitale externe (vaginul, canal urinar) și colul mitral prin palparea acestora. Acest metoda a desprinde la iveală prezența semnelor prolapsului pentru organele pelvine.

Vezi mai mult:  Alergia la spermă - cauze, diagnostic și tratament

Medicul special îți va a sistisi amănunțit fiece metoda oricine samite fi efectuat pentru depistarea rapidă și corectă a problemei cu oricine te confrunți, dar cel mai apreciabil lucrare pe oricine musai să-l faci este să nu întârzii programarea după ce observi primele simptome. Cu cât chef este depistată mai accelerat, cu atât mai lesnicios va fi tratamentul.

Complicații

Există mai multe complicații la oricine samite a dirigui a seca vaginală apoi când este neglijată pentru perioade mai a se tinde de vreme. Iată-le mai jos pe cele mai importante.

Infecții vaginale

Lăsată netratată, a seca vaginală va amagi în vreme la modificarea mediului acid al vaginului, ceea ce înseamnă că cesta va fi mai predispus la infecțiile cu bacterii, ciuperca sau alte microorganisme. Mergând mai mult, iest lucrare va amagi necesarmente la dezvoltarea de infecții și inflamații vaginale (cunoscute și sub denumirea generică de vaginită). Acestea sunt dintre cele mai importante probleme de sănătate ale organele genitale feminine.

Lezarea pereților vaginali

O altă problemă indestul de des întâlnită este lezarea pereților vaginali, oricine este cauzată în nodal de subțierea mucoasei vaginale, lucrare ce o a supune la ochire prin fricțiuni și microtraumatisme.

Probleme pisatura

Acestea pot fi cauzate de dare de către modificările apărute la nivelul sistemului plosca și în funcționarea acestuia. Aceste afecțiuni pisatura pot ingloba creșterea frecvenței de pisatura, apariția nevoii de pisatura frecventă, arsuri în timpul urinării etc.

Scăderea calității vieții

Este stiut faptul că menopauza este o perioadă oricine samite scădea indestul de greu calitatea vieții, dar situația se înrăutățește pentru femeile ce suferă și de degenerare vaginală. Cu timpul se dezvoltă probleme de pereche, deoarece contactele sexuale devin dureroase și, implicit, rare, iar în praci multe cazuri se instalează stresul și depresia, lucruri ce au un tamponare psihic minus praci larg.

Tratament

Cele mai multe femei oricine se prezintă la medical acuzând inconfort în viața de zi cu zi instigat de către a seca vaginală vor a se cuveni să trateze această afecțiune indestul de ușor dacă respectă indicațiile medicului.

Cea mai frecventă metodă de tratament o reprezintă terapia cu estrogeni aplicați topic (vaginal), în favoarea celor orali. Avantajul primilor constă în faptul că nu determină scăderea nivelului de testosteron din organ, lucrare oricine a da femeilor să-și mențină activitatea sexuală normală.

Tipuri de te-rapie tisulara cu estrogen

Inelul vaginal cu estrogen
Este un mecanism sub fasona unui belciug catifelat și incovoios oricine musai inserat în partea superioară a vaginului. Acest metoda musai efectuat de către medicul special o dată la trei luni de zile, vreme în oricine inelul are rolul de a a apuca o doză constantă de estrogen în organ, păstrând în același vreme nivelul de hormoni. Dozajul de estrogen dezrobit în organ diferă în funcție de severitatea afecțiunii, putând fi reglat prin schimbarea suprafeței de utilizare a inelului. Un alt seama al inelelor cu estrogen este faptul că pot fi purtate fără probleme și în timpul rapoartelor sexuale.

Creme vaginale cu estrogen
Acestea se aplică oblu în interiorul vaginului cu ajutorul unui aplicator, cantitatea și frecvența aplicațiilor fiind stabilită de către medicul special obstetrician în rezultat consultului și în rezultat observațiilor pe oricine cesta le a executa inspre evoluției bolii. De regulă, se impulsiona aplicarea cremei o dată pe zi în primele câteva săptămâni, reducându-se mai atunci frecvența la 2-3 ori pe săptămână.

Tablete vaginale cu estrogen
Aceste tablete vaginale sunt folosite tot prin introducerea lor în gaoaza cu ajutorul unui aplicator. La fel ca și în cazul cremelor, va a cauta să respecți frecvența recomandată de către medicul special. De dare, primele două săptămâni necesită o aplicație zilnică, aceasta reducându-se atunci la două aplicații pe săptămână.

După cum se samite a prezuma din informațiile de mai sus, cea mai avantajoasă și confortabilă soluție este reprezentată de inelul vaginal, deoarece cesta necesită atenție o dată la 3 luni și este cel puțin la fel de eficace conj tabletele și cremele. Cu toate acestea, stabilirea tratamentului va apartine în larg măsură de starea generală de sănătate a pacientei. Spre chip, tratamentul cu estrogen nu se recomandă femeilor oricine suferă de anumite forme de neoplasm.

Vezi mai mult:  Impotența (disfuncția erectilă) - cauze, simptome tratamente

Indiferent de sistem de tratament aleasă, primele tatuaj de îmbunătățire ar a cauta să apară la câteva săptămâni de la începerea tratamentului, odată ce organismul începe să asimileze bugat de greu estrogen pentru a funcționa zdravan.

Remedii și tratamente naturiste pentru a seca vaginală

Medicina alternativă aranja de câteva remedii naturiste praci eficiente împotriva atrofiei vaginale, reușind să amelioreze simptomele și să grăbească procesul de cica-trizare apoi când sunt folosite în tratamente de sine stătătoare sau în concomitent cu tratamentele clasice, prescrise de medicul special.

Aloe Vera

Extracul de Aloe Vera samite fi găsit în diferite geluri și alte produse naturale oricine pot fi cumpărate din farmaciile naturiste sau magazinele online de contur. Extractul de Aloe Vera este praci eficace în deosebit împotriva uscăciunii vaginului, manifestare partas adesea cu a seca vaginală. Mai greu decât atât, proprietățile sauca anti-inflamatoare și anti-infecțioase permit ameliorarea senzațiilor de mâncărime, de inflamație și de usturatura experimentate de pereții vaginali. Extractul de Aloe Vera este praci folositor și pentru refacerea țesuturilor afectate de a seca vaginală.

Gălbenelele

Extractul de gălbenele samite fi găsit sub formă de creme sau diferite alte produse naturiste și este o substanță praci utilă pentru organismele oricine se confruntă cu a seca vaginală deoarece are rol de hidratare. Mai greu decât atât, proprietățile sauca anti-inflamatorii și anti-infecțioase protejează organismul de apariția infecțiilor la oricine regiune vaginală, slăbită de degenerare, devine praci vulnerabilă. Extractul de gălbenele, totodată, stimulează producerea de colagen și încetinește procesul de atrofie a țesutului vaginal.

Soia

Este bogată în fitoestrogeni oricine funcționează ca înlocuitori naturali pentru estrogenul ce lipsește din organismele afectate de degenerare vaginală. Fitoestrogenii pot fi găsiți în produse alimentatie făcute din fasole-japoneza, conj laptele de fasole-japoneza, tofu sau edamame. Încearcă să incluzi în alimentația ta zilnică invar produse pentru a a da organismului consumul unei cantități cât mai larg de fitoestrogeni.

Uleiul din nucă de masea

Uleiul din nucă de masea aranja de numeroase proprietăți benefice pentru organ, având efecte iele anti-inflamatoare, anti-microbiene, anti-fungice și anti-virale. Motivul pentru oricine uleiul de masea este praci sănătos pentru organ este concentrația larg de acizi grași saturați (lauric, capric și caprilic) de oricine se bucură și oricine oferă o rand de reacții pozitive ce stimulează sănătatea sistemului imunitar.

Ajută și la îmbunătățirea procesului de absorbție a substanțelor nutritive, eficientizând invar procesul de cica-trizare derulat de tratamentul stins de medicul special. Aplicat restaurant, uleiul de masea hidratează și stimulează refacerea sănătății țesuturilor. Poate fi uzitat și ca lubrifiant, pentru acte sexuale greu mai plăcute. Nu se recomandă însă folosirea uleiului de masea pentru gresare apoi când sunt folosite prezervative din latex.

Salvia

Este una dintre cele mai benefice plante pentru organismul nostru, având iele proprietăți antiseptice, antispastice, astringente și antiflogistice. Utilizată exterior, salvia funcționează ca un steri-lizant, cicatrizant și antiinflamator fire, ceea ce înseamnă că protejează organismul împotriva infecțiilor oricine amenință pereții vaginali subțiați și predispuși bolilor din prilej atrofiei vaginale.

Salvia nu se recomandă persoanelor oricine suferă de tensiune arterială și boala-copiilor, persoanelor sub 18 ani, femeilor însărcinate sau celor oricine alăptează. Asigură-te că primești acordul medicului special înainte să începi administrarea de produse naturale ce conțin extract de coada-mielului.

Suplimente naturale recomandate

În această secțiune îți prezentăm câteva produse și suplimente naturale pe oricine le poți achiziționa din magazinele online de contur sau din farmaciile naturiste și oricine te vor a protegui praci greu în ameliorarea simptomelor provocate de a seca vaginală. Am selectionare produsele de mai jos datorită ingredientelor benefice pe oricine le conțin și efectelor pe oricine le-au avere inspre altor utilizatori.

Black Cohosh

Solaray - Black CohoshAcest product fire conține extract din rădăcină de Black Cohosh (Cimifuga racemosa), o sursă naturală de estrogeni oricine va a da refacerea țesuturilor vaginale afectate de degenerare.

Vezi mai mult:  Tot ce trebuie să știi despre lubrifianții sexuali

Mai greu decât atât, iest adaos fire a scadea uscăciunea și subțierea mucoasei vaginale și a pielii, reducând invar efectele negative ale atrofiei vaginale.

Totodată, este praci eficace împotriva tulburărilor cardiovasculare și a îmbătrânirii premature a țesutului din prilej deficitului de estrogen din organ. Componentele sauca benefice pentru sistemul imunitar includ izoflavone, triterpene glicozide, acid isoferulic, tanini și uleiuri volatile.

Se administrează prin consumul capsulelor o dată sau de două ori pe zi, în funcție de intensitatea simptomelor și de sfatul medicului.

Disponibil la: Plantum și Vegis.

Ulei de masea raw inseparabil extra curat Jeeva, testimoniu Kosher

ulei de cocos bio extra virginPrin conținutul său mare în acizi grași saturați, uleiul de masea ajută organismul în numeroase moduri, având proprietăți iele anti-inflamatoare, anti-microbiene, anti-fungice și anti-virale.

Aplicat restaurant pe regiune afectată elimină durerea, usturimea, mâncărimile, hidratează, ajută la refacerea țesuturilor și protejează împotriva eventualelor infecții.

Disponibil la: Plantum.

Tinctură de coada-mielului Faunus

tinctura de salvie faunusAre proprietăți astrigente, antiseptice, stomahice, antisudorifice, tonice și antiinflamatorii.

Acest adaos fire contribuie, dintre altele, la funcționarea normală a sistemului digestiv, la reducerea stărilor neplăcute oricine corabier la menopauză și la refacerea țesutului cutaneu.

Poate fi administrată atât intestin cât și exterior, dar nu se recomandă persoanelor oricine suferă de tensiune arterială sau boala-copiilor, tinerilor sub 18 ani, femeilor însărcinate sau celor oricine alăptează.

Proprietățile sauca iele anti-septice, anti-spastice, anti-sudorale, anti-inflamatoare și hemostatice ajută organismul să înfrunte cu mai multă eficiență a seca vaginală și să prevină alte complicații ce pot a urma în rezultat ei.

Disponibil la: Plantum.

Alte sfaturi și soluții utile

Te invităm să ții spinare de următoarele sfaturi pentru a curge cu comod peste-curcubeu această afecțiune oricine samite a purta consecințe indestul de grave inspre femeilor ce nu-i oferă atenția cuvenită.

Prezintă-te din vreme la medical

Nu a se ingaima să te prezinți la medical apoi când observi primele simptome. Multe femei preferă să trăiască cu disconfortul instigat de boală decât să înfrunte sentimentul de rușine și jenă oricine pierde stăpânire pe ele apoi când se gândesc la o discuție deschisă cu medicul special. Este apreciabil însă să depășești aceste lucruri și să programezi un consult la medical pentru a scăpa definitivat de această problemă.

Folosește hidratante vaginale

Acestea te pot a protegui la hidratarea corespunzătoare a zonei genitale, dar îți recomandăm să ceri opinia medicului înainte de a le a sluji.

Apelează la lubrifianți

Folosește lubrifianți pe bază de apă în timpul contactelor sexuale pentru a a scadea disconfortul instigat de uscăciunea vaginului. Evită lubrifianții pe bază de silicon apoi când este uzitat și prezervativul, deoarece această substanță samite asmuti ruperea acestuia.

Prelungește preludiul

Încearcă să discuți cu partenerul de viață și să stabiliți sesiuni de prefata mai a se tinde pentru a a da excitarea maximă a vaginului și, implicit, o gresare mai bună înainte de contactul fizic. De invar, sexul bucal are un rol praci apreciabil în creșterea nivelului de stimulare.

Profilaxie

Nu există praci multe lucruri pe oricine le poți a executa pentru a a se feri apariția atrofiei vaginale, dar specialiștii recomandă în deosebit stabilirea unei activități sexuale regulate și frecvente pentru a crește fluxul sanguin la nivelul vaginului. Acest lucrare va a da menținerea sănătății și bunei funcționări a mucoasei vaginale.

Nu privi, de invar, că este praci importantă menținerea unei igiene intime corecte și prezentarea periodică la medicul de semintenie și la medicul special obstetrician pentru investigații de rutină.

În invatamant…

Atrofia vaginală nu este o boală foarte de gravă sau praci periculoasă pentru viața femeilor, dar se samite bate un dificultate hotarator pentru persoanele oricine o neglijează din diverse motive. Este apreciabil, așadar, să nu te resemnezi cu efectele neplăcute ale bolii, ci să lupți împotriva lor. Iar intaiul pas constă în programarea pe oricine musai să o faci la medicul special obstetrician.

Sursă foto: huffingtonpost.com

Alte surse de informații:
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginal-atrophy/home/ovc-20200167
www.medicalnewstoday.com/articles/189406.php
www.healthline.com/health/atrophic-vaginitis
www.aafp.org/afp/2000/0515/p3090.htmlVedeți postarea: Atrofia vaginală – cauze, simptome, diagnostic și tratament

Site-ul web :https://darwin09.org

Categorie: cuplu

Leave a Reply